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SURREY COUNTY COUNCIL: LOCAL COMMITTEE (WAVERLEY) 
 
PUBLIC PARTICIPATION IN COMMITTEE BUSINESS 
 
 
Petitions (Cf County Council Standing Orders 65.1-6) 
 
1.1 At the start of any ordinary meeting of the Committee any member of 

the public may present a petition, containing 25 or more signatures 
from electors of the Waverley Borough area, relating to a matter within 
the terms of reference of the Committee as appropriate.  The 
presentation of a petition on the following business will not be allowed: 

 
 (a) matters which are “confidential” or “exempt” under the Local 

Government Access to Information Act 1985; and 
 
 (b) planning applications. 
 
 Access to the Committee on Rights of Way matters which relate to 

current applications will only be allowed through the arrangements set 
out at section 3 below. 

 
1.2 A spokesman for the petitioners may address the Committee on the 

petition for no more than 3 minutes, but thereafter may not speak 
further.  Unless it is possible to provide a satisfactory response 
immediately, the petition will normally be referred without discussion to 
the next appropriate meeting of the Committee. 

 
1.3 Notice must be given in writing to the Local Committee and Partnership 

Officer at least 7 days before the meeting. 
 
1.4 No more than three petitions may be presented at any one meeting of 

the Committee. 
 
1.5 The Area Director may amalgamate within the first received petition 

other petitions of like effect on the same subject. 
 
1.6 The presentation of a petition on the same or similar topic as one 

presented in the last six months will not be allowed. 
 
 
Public Question Time (Cf County Council Standing Orders 66.1-7) 
 
2.1 At the start of any ordinary meeting of the Committee, any member of 

the public who is an elector of the Waverley Borough area may ask one 
question relating to a matter within the Committee’s terms of reference.  
Questions will not be allowed on matters which are “confidential” or 
“exempt” under the Local Government Access to Information Act 1985 
or on planning applications.  Access to the Committee on Rights of 
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Way matters which relate to current applications will only be allowed 
through the arrangements set out at section 3 below. 

 
2.2 Notice must be given in writing or by e-mail to the Local Committee and 

Partnership Officer at least 7 days before the meeting.   
 
2.3 The Area Director may, having consulted the questioner, reword any 

question received to bring it into proper form and to secure reasonable 
brevity.  Copies will be circulated to Members of the Committee as 
appropriate. 

 
2.4 Questions will be taken in the order in which they are received by the 

Committee chairman.  Questions will be asked and answered without 
discussion.   

 
2.5 Following the initial reply, one supplementary question may be asked 

by the questioner.   
 
2.6 The number of questions which may be asked at any one meeting may 

not exceed six and the chairman may exercise his/her discretion to 
regard a single question which has been divided into a number of sub-
questions as several different questions within the allowable total 
number which may be asked at the meeting.  The chairman may also 
disallow questions which are repetitious. 

 
2.7 Questions which are received after the first six to be received will be 

held over to the following meeting, or dealt with in writing at the 
chairman’s discretion. 

 
 
Public Speaking on Public Rights of Way (Cf County Council Standing 

Orders 67.1-10) 
 
3.1 Members of the public and their representatives may address the Local 

Committee on applications relating to public rights of way being 
considered by the Committee.  

 
3.2 Members of organisations or elected representatives of parish, borough 

or district councils who have been formally consulted on the application 
are not eligible to speak. 

 
3.3 Speakers must first register their wish to speak by telephone or in 

writing/e-mail to the Local Committee and Partnership Officer by 12 
noon one working day before a meeting stating on which item(s) they 
wish to speak. 

 
3.4 Speakers can register their wish to speak from the date on which the 

Local Committee agenda is published (five working days prior to the 
meeting). 
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3.5  Only those people who have previously made written representations in 
response to an application will be entitled to speak. Written 
representations must have been made at least 14 days in advance of 
the committee meeting to the Rights of Way Team. 

 
3.6  Speakers must declare any financial or personal interest they may 

have in the application. 
 
3.7  Registration of speakers will be on a first come first served basis and 

speakers will be taken in the order in which they are registered, with 
the first five registered being entitled to speak. Where more than one 
person has registered an interest to speak, the subsequent speakers 
will be entitled to speak first if the first named speaker is not in 
attendance five minutes before the start of the meeting. 
Representations can be combined if necessary. A reserve list will also 
be maintained if necessary. 

 
3.8  The time allowed for public speaking will be limited to 15 minutes for 

objectors and 15 minutes for supporters per item, and to 3 minutes per 
speaker. 

 
3.9 Only if a member of the public or their representative speaks objecting 

will the applicant/agent be allowed to speak and then only to respond 
to the points raised by the objectors, and will be limited to 3 minutes for 
each objector who has spoken. 

 
3.10 No additional information may be circulated by speakers at the meeting 

and they will have no right to speak or question Members or officers 
once they have made their submission. 

 
3.11 Speeches will precede the Committee’s formal discussion on each 

application requiring the Committee’s attention. 
 
3.12 The right to speak will only be exercised at the first meeting at which 

the application is considered and will not normally be the subject of 
further presentations at any subsequent meeting unless significant 
changes have taken place after a deferral by the Committee, or there 
has been a gap of six months or more between the meetings 

 
3.13 If an item is deferred, either before the meeting (but members of the 

public have registered to speak), or at the meeting before public 
speaking and any debate has taken place, then the right to speak will 
still exist when the application is reported to the Committee. The list of 
speakers will be carried forward to the meeting the application is 
reported back to. Those on the list will be contacted in writing and 
asked to confirm whether or not they still wish to speak. 
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Informal Public Question Time 
 
4.1 Each ordinary meeting of the Local Committee will normally be 

preceded by an informal public question time lasting up to thirty 
minutes.   

 
4.2  The same restrictions as set out in 2.1 (above) will apply.  Informal 

questions on Rights of Way matters will not be accepted. 
 
4.3 Members of the public are not required to give notice of their question 

in advance of the meeting.  Every effort will be made to supply a 
response at the meeting; where this is not possible the chairman will 
arrange for a written response to be provided as soon as possible 
afterwards. 

 
4.3 The informal question time does not form part of the formal 

proceedings of the Committee and will not be minuted as such; 
however, an informal record will be made as a supplement to the 
minutes. 


